Suroviny pro 2 osoby
500 g masa (vepřové krkovice nebo zadního jehněčího)
paprika
cherry rajčátka
cibule
řecké olivy
Suroviny na marinádu
100 ml olivového oleje Nature Culture
2 lžíce citrónové šťávy
2 lžičky oregana
2 bobkové listy
lžička soli a bílého pepře
lžička plnotučné hořčice
Suroviny na tzatziky
0,5 kg řeckého jogurtu
menší salátová okurka
2 větší stroužky česneku
1 lžička bílého vinného octa
0,5 lžičky mletého bílého pepře
1 lžička nasekaného čerstvého kopru
2 lžíce extra panenského olivového oleje Nature Culture
sůl
Postup
Nejdříve připravte tzatziki. Okurku oškrábejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. V misce ji smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi – řeckým jogurtem, prolisovaným česnekem, vinným octem, bílým pepřem, koprem, solí a olivovým olejem. Hotové tzatziki uložte asi na dvě hodiny do lednice.
Všechny ingredience potřebné na marinádu smíchejte ve větší misce dohromady (jednotlivá množství můžete podle chuti upravit). Maso nakrájejte na kostičky velké asi 3 × 3 centimetry. Do marinády vložte nakrájené maso a vše promíchejte. Misku přikryjte pokličkou nebo potravinovou fólií a uložte asi na 1,5-2 hodiny odpočinout do lednice.
Papriky a cibuli nakrájejte na větší kousky. Marinované maso vyndejte z lednice, podle chuti ho napíchejte spolu s paprikami, cibulí, rajčátky a olivami na špejle a ihned vložte na gril. Souvlaki jsou hotové asi za 10-15 minut
Pokud na špízy používáte klasické dřevěné špejle, namočte je na chvíli do vody, a pak je potřete olejem.
Tzatziki servírujte na talíř v malých bocháncích, které vytvoříte například lžící na zmrzlinu.
Pokud neseženete řecký jogurt, poohlédněte se aspoň po jogurtu řeckého typu nebo v nejhorším případě hodně hustém bílém jogurtu. Pokud by nebyl hustý, vznikne vám tekutá hmota, která s tzatziki nemá nic moc společného.