Site Overlay

Avokádové oleje

Avokádový olej Nature Culture

Z oblastí, kde se hojně vyskytuje avokádo, si 100% čistý olej Nature Culture z Ahuacatlanu získal své jméno. Avokádo se sklidí a pečlivě přetřídí, plod bez slupky a bez jádra se zpracuje přírodní cestou pod tlakem za studena. Z dekantace, centrifugace a filtrace dužiny se obdrží výjimečně čistý olej, který si zachovává všechny vlastnosti čerstvého avokáda.

Mexické Hass avokádo

Nejkvalitnější Hass Avokádo plodí strom Persea Americana z čeledi Lauraceae (Vavřínovité), jehož možný původ je na jihu mexického státu Chiapas. Pro jeho jedlé plody se pěstovalo od severu Mexika, až po střed Chile, již dávno předtím než Evropané vstoupili na americkou půdu.

Plod byl již od doby před španělskou kolonizací velmi důležitou a tradiční součástí v každodenním stravování Mexika a to z důvodu, že Mexiko je hlavním pěstitelem avokáda na světě.

Olej

Dužina avokáda, v závislosti na odrůdě a na stupni zralosti ovoce, může obsahovat až 25% mastných kyselin, ačkoliv průměrně to je mezi 15 a 19%, což umožňuje zužitkovat přibližně 10% z čerstvého ovoce. Tento olej má vysokou hladinu mastných kyselin nenasycených. Jednou z hlavních složek je steroidní fytohormon, který je co do složení velmi podobný lanolínu a díky tomu si avokádový olej získal bohatého využití v kosmetice

Současnou tendencí je zlepšovat kvalitu života a zdraví, proto se hledají stále nové možnosti v oblasti výživy. Díky svým rozsáhlým kvalitám se avokádový olej stal výbornou možností pro využití v kuchyni, a to i ke smažení, vzhledem k jeho vysoké odolnosti vůči přepálení, které nastává až okolo 270 °C. Má tedy vysoký bod kouřivosti srovnatelný např. s živočišným vepřovým sádlem. Oproti jiným olejům (vyjma olivového oleje), má větší obsah zdraví prospěšných mastných kyselin, velký obsah proteinů, vitamínů a nízký obsah sodíku. Avokádový olej Nature Culture je chuťově atraktivní a má neutrální barvu.

Pro porovnání mezi jinými oleji Vám nabízíme následující tabulku:

Druh olejeKyselina mononenasycenáKyselina nasycenáKyselina polynenasycená
Kokosový6g86g2g
Slunečnicový1g10g64g
Kukuřičný25g13g58g
Kakaový32g59g3g
Olivový72g14g9g
Avokádový78g10g10g