Site Overlay

Špízy souvlaki s tzatziki

Suroviny pro 2 osoby

500 g masa (vepřové krkovice nebo zadního jehněčího)

paprika

cherry rajčátka

cibule

řecké olivy

Suroviny na marinádu

100 ml olivového oleje Nature Culture

2 lžíce citrónové šťávy

2 lžičky oregana

2 bobkové listy

lžička soli a bílého pepře

lžička plnotučné hořčice

Suroviny na tzatziky

0,5 kg řeckého jogurtu

menší salátová okurka

2 větší stroužky česneku

1 lžička bílého vinného octa

0,5 lžičky mletého bílého pepře

1 lžička nasekaného čerstvého kopru

2 lžíce extra panenského olivového oleje Nature Culture

sůl

Postup

Nejdříve připravte tzatziki. Okurku oškrábejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. V misce ji smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi – řeckým jogurtem, prolisovaným česnekem, vinným octem, bílým pepřem, koprem, solí a olivovým olejem. Hotové tzatziki uložte asi na dvě hodiny do lednice.

Všechny ingredience potřebné na marinádu smíchejte ve větší misce dohromady (jednotlivá množství můžete podle chuti upravit). Maso nakrájejte na kostičky velké asi 3 × 3 centimetry. Do marinády vložte nakrájené maso a vše promíchejte. Misku přikryjte pokličkou nebo potravinovou fólií a uložte asi na 1,5-2 hodiny odpočinout do lednice.

Papriky a cibuli nakrájejte na větší kousky. Marinované maso vyndejte z lednice, podle chuti ho napíchejte spolu s paprikami, cibulí, rajčátky a olivami na špejle a ihned vložte na gril. Souvlaki jsou hotové asi za 10-15 minut

Pokud na špízy používáte klasické dřevěné špejle, namočte je na chvíli do vody, a pak je potřete olejem.

Tzatziki servírujte na talíř v malých bocháncích, které vytvoříte například lžící na zmrzlinu.

Pokud neseženete řecký jogurt, poohlédněte se aspoň po jogurtu řeckého typu nebo v nejhorším případě hodně hustém bílém jogurtu. Pokud by nebyl hustý, vznikne vám tekutá hmota, která s tzatziki nemá nic moc společného.