Site Overlay

Jahodový dezert inspirovaný řeckou kuchyní

Suroviny

máslo 100 g

olivový olej Nature Culture

šťastné vejce 1 ks

mléko 280 ml

hladká mouka 170 g

celozrnná pšeničná mouka 160 g

třtinový cukr 180 g (nebo 120 ml medu)

prášek do pečiva 2 lžičky

sůl 1/2 lžičky

soda na pečení 1/2 lžičky

kůra z 1 bio citronu

vlašské restované ořechy 120 g

jahody 500 – 600 g

tvaroh 110g (vhodná je také lučina nebo tvrdší tvaroh)

řecký jogurt

vanilkový cukr

Postup

Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si velkou obdélníkovou keramickou zapékací nádobu. Také můžete zapékat a potom hned servírovat v úměrném množství v zapékacích jednoporcových miskách, tzv. kokotek nebo remekinek (množství vyjde přibližně na 8 – 10 větších remekinek)

Jahody omyjte a nechte okapat. Pokud jsou větší, rozkrojte je na polovinu. Rozpusťte všechno máslo tak, aby bylo tekuté a smíchejte ho s olivovým olejem. Tuto směs vylijte do zapékací nádoby.

Ve střední míse smíchejte vejce, mléko, obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, případně kůru z citrónu. Vznikne vám tak velmi řídké těsto, které vylejete do zapékací nádoby (kde máte již připravený tuk) a nechte ho roztéct po celé ploše. Na toto těsto rovnoměrně nasypejte všechny jahody, dále nadrobte nebo pomocí lžičky rovnoměrně rozdělte všechen tvaroh. Nakonec pak vršek posypte orestovanými ořechy.

Vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, přibližně 45 minut. Okraje by měly být pěkně zlaté a křupavé, těsto místy krémové.

Jahodový dezert se nedá krájet, nabírejte jednotlivé porce lžící a nebojte se, že budou vypadat nevzhledně – v tomto případě je potrhaný vzhled zcela v pořádku. Podávejte teplý, pocukrovaný vanilkovým cukrem se lžící řeckého jogurtu.