Suroviny
6 hrstí lístků bazalky
100 ml olivového olej Nature Culture
100 g piniových oříšků
5 lžic nastrouhaného parmazánu
1 lžička soli
Postup
Čisté lístky bazalky jemně nasekáme nebo natrháme nadrobno, dáme do třecí misky nebo keramického hmoždíře. Přidáme sůl a utřeme na hladkou pastu. Snažíme se vyhnout styku bylinky s kovovými nástroji. Postupně přikapáváme olej a mícháme na kašičku, která by měla být hladká. Přidáme česnek a dále třeme. Přisypeme piniové oříšky a nastrouhaný parmazán a vše dotřeme do hladké hmoty. Můžeme podle chuti přisolit.
Bazalkové pesto použijeme na uvařené těstoviny, zbytek uložíme do lednice, kde nám vydrží i 14 dní.
Rychlejší by bylo umixovat pesto elektrickým tyčovým mixerem, ale nevyhnuli bychom se kontaktu s kovem, při kterém bylinka ztrácí na své síle. A hlavně bychom přišli o voňavý požitek při ruční výrobě.