Site Overlay

Musaka

Suroviny

sůl

hovězí mleté maso (nebo směs s vepřovým) 500 g

větší cibule 2-3 ks

pepř

větší lilek 1 ks

cukr 1 špetka

cuketa 1 ks

rajský protlak 1-2 konzervy

rajčata z plechovky 6 ks

olivový olej Nature Culture

brambory 10 ks

mléko 400 ml

hladká mouka 1-2 lžíce

máslo 1 lžíce

mletá skořice 1 špetka

oregano

Postup

Nejprve si nakrájíme lilek, cuketu a brambory na asi půlcentimetrová kolečka. Veškerou zeleninu vyskládáme na plech vymazaný olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme skořicí a předpečeme dozlatova.

Mezitím si spaříme rajčátka ve vařící vodě a oloupeme je – jen v případě, že nepoužijeme rajčata z plechovky.

Na trošce olivového oleje osmahneme dozlatova cibuli a přidáme mleté maso, které osolíme a opepříme a pomalu restujeme, až zšedne a drolí se. Pak přidáme rajčata a dusíme na mírném ohni, dokud se rajčata nerozvaří na kašičku. Poté přidáme rajský protlak, vylisujeme stroužek česneku, osolíme, opepříme a přidáme opět špetku skořice na provonění.

Do vymazané zapékací mísy začneme tvořit vrstvy. Na dno brambory a poté cuketu a lilek. Vše pokryjeme masovou vrstvou.

Následně si z másla, mouky a mléka uděláme bešamelovou omáčku. Máslo rozehřejeme na pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku. Mícháme asi minutu, dokud jíška nepřestane pěnit. Pak po částech přiléváme mléko a rozšleháváme dohladka. Bešamelovou omáčku mícháme cca 15 minut, dokud nezhoustne. Osolíme, trochu opepříme a bešamelem zalijeme celý povrch musaky. Pečeme v horké troubě aspoň 20 minut, dokud bešamel nezezlátne, a servírujeme.